marți, 19 noiembrie 2013

Episodul IV - Reciclarea uleiurilor uzate

Uleiurile sunt printre cele mai rezistente substante in natura, durata lor de degradare naturala fiind de ordinul sutelor de mii de ani. In plus, obținerea uleiurilor minerale sintetice este destul de costisitoare, atât ca bani cât și din punct de vedere al mediului. De aceea uleiurile minerale sintetice mai ales, se preteaza și ar trebuie recuperate și reciclate.

  
                      Asa NU                                                                               Asa DA
.
.
.


La nivel european, Directiva 75/439/CEE privind eliminarea uleiurilor uzate prioritizează regenerarea acestora în detrimentul eliminării (prin ardere, distrugere sau depozitare), şi totodată interzice descărcarea uleiurilor în apele de suprafaţă, subterane, marine şi în sistemele de colectare a apelor uzate, sau descărcarea uleiurilor sau a altor reziduuri pe sol. În legislaţia românească (conform H. G. nr. 235/2007), aceste obiective se traduc în principal în responsabilităţi ale operatorilor economici din domeniu.

Conform H.G. nr. 235/2007, producătorii şi importatorii de uleiuri sunt obligaţi “să asigure organizarea sistemului de gestionare a uleiurilor uzate, corespunzător cantităţilor şi tipurilor de uleiuri introduse pe piaţă”.

Colectorii de uleiuri uzate (fie că sunt şi producători sau nu) au, conform aceluiaşi act normativ, următoarele obligaţii:
a)             să asigure colectarea separată a uleiurilor uzate şi să le stocheze în condiţii de siguranţă pentru sănătatea populaţiei şi protecţia mediului;
b)             să predea toată cantitatea de ulei uzat operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de valorificare sau eliminare;
d)              să păstreze evidenţa privind cantitatea, calitatea, provenienţa, localizarea şi înregistrarea colectării uleiurilor uzate, precum şi înregistrarea predării acestora în conformitate cu prevederile lit. b);
e)           să raporteze semestrial şi la solicitarea expresă a autorităţilor publice teritoriale pentru protecţia mediului informaţiile prevăzute la lit. d).

La rândul lor, agenţiile locale pentru protecţia mediului trebuie să afişeze lista cuprinzând operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de gestionare a uleiurilor uzate.




Ce fel de uleiuri uzate sunt colectate si valorificate?


Operatorii economici intervievaţi care desfăşoară activităţi legate de colectarea şi valorificarea uleiurilor uzate (în număr de 17 în cele 10 judeţe) colectează în cea mai mare parte uleiuri de la service-urile auto (ulei de motor, ulei hidraulic, ulei de ungere, ulei de transmisie) şi uleiuri alimentare (vegetale) uzate. Cele două tipuri de uleiuri speciale pe care nu sunt autorizaţi toţi operatorii să le colecteze sunt uleiurile cu conţinut de PCB şi PCT.

În ce măsură sunt respectate normele privind monitorizarea si raportarea cantităţilor de uleiuri uzate?
Doar aproximativ jumătate din cei 17 operatori de uleiuri uzate intervievaţi au furnizat informaţii despre cantităţile pe care le colectează, cifră care pune sub semnul întrebării îndeplinirea de către aceştia a obligaţiilor de a păstra evidenţa cantităţilor de ulei colectate. Pe de altă parte, autorităţile pentru protecţia mediului transmit în rapoartele anuale statistici privind uleiurile uzate, care însă oferă imagini incomplete sau contradictorii ale situaţiei. De exemplu, conform ANPM, în anul 2008 au fost:

13.146 tone de uleiuri uzate generate6 
20.140 tone de uleiuri uzate colectate7 
12.995 tone de uleiuri uzate valorificate8



Discrepanţele şi incertitudinile generate de aceste cifre (de unde colectăm mai mult decât a fost generat? ce se întâmplă cu cantităţile care nu sunt evidenţiate nici ca valorificate dar nici ca eliminate?) pot fi rezultatul unei monitorizări şi centralizări ineficiente a informaţiei din partea ANPM, dar pot de asemenea să reflecte incoerenţe şi incapacităţi de monitorizare şi raportare în rândul operatorilor economici.

O altă posibilă explicaţie pentru colectarea unor cantităţi mai mari decât cele generate este colectarea unor stocuri din anii anteriori (dar care nu este raportată ca atare).





Cum si în ce măsură sunt valorificate uleiurile uzate?

Uleiurile uzate colectate de către operatorii intervievaţi sunt valorificate în proporţie foarte mare (între 70% şi 100%), majoritatea colectorilor reuşind să le valorifice aproape în totalitate. Metodele de valorificare includ reciclarea, recuperarea de energie sau predarea spre procesare de către micro-rafinării.
Conform ANPM, în România nu există în prezent instalaţii conforme cu cerinţele europene pentru regenerarea uleiurilor uzate. Evidenţa operaţiunilor de valorificare a uleiurilor uzate în anul 2008, la nivel naţional, este prezentată în tabelul de mai jos[1].
din cele 83 de abateri menţionate. Al doilea judeţ care se remarcă prin numărul mare de abateri (23) şi suma mare rezultată din amenzi (217.500 lei) este Vâlcea, în celelalte judeţe numărul de abateri înregistrate de GNM a fost mult mai mic: 11 în laşi, 8 în Argeş, 4 în Braşov, câte 3 în Cluj şi Harghita, şi nici o amendă în judeţete Tulcea şi Constanţa.


Metoda de valorificare
Cantitatea
valorificată
Numărul
de
operatori
Valorificare energetică prin co-incinerare
1.470 tone
7
Valorificare în scopul obţinerii unui combustibil greu de focare
11.316 tone
37
Valorificare prin combustie în centrale termice din import
209 tone
17

Câte abateri au fost înregistrate de către Garda de Mediu în perioada 2007-2009 în legătură cu gestionarea uleiurilor uzate, si ce amenzi au fost aplicate? 

Între 2007 şi 2009, în 7 judeţe din ţară[2] au fost sesizate în total de către Garda de Mediu 83 de abateri în legătură cu gestionarea uleiurilor uzate (evidenţa, generarea, depozitarea temporară, transportul şi eliminarea finală). Suma totală a amenzilor aplicate pentru aceste nereguli a fost de 1.464.200 de lei. Cea mai mare parte din această sumă (1.100.000 lei) a fost însă colectată într-un singur judeţ, Maramureş, unde au fost semnalate de către Garda de Mediu.



[1]              ANPM, Raport anual privind Starea Mediului în România pe anul 2009, Bucureşti, pp. 238-239.
[2]              Pentru Bucureşti-llfov nu s-a primit răspuns, iar în Constanţa şi Tulcea nu a fost aplicată nicio amendă în această perioadă pentru contravenţii legate de gestionarea uleiurilor uzate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu